Efeler Ziraat Odası Başkanı Mehmet Kendirlioğlu, yarın Aydın’a gelmesi beklenen Tarım ve Orman Bakanı Dr. Bekir Pakdemirli’ye, Aydın çiftçisinin sorunlarını dosya halinde sunacak. Konuyla ilgili bilgi veren Kendirlioğlu, “Raporda önemli sorunlarımız yer alıyor” dedi. 9 maddelik dosyada taşkınlar nedeniyle tarlaları sular altında kalan çiftçiler için de taleplerin bulunduğu öğrenildi. 

Kırsal kalkınma programına katılmak üzere Aydın’a gelecek olan Bakan Pakdemirli, Aydın çiftçisinin de sorunlarını dinleyecek.

Bu kapsamda Efeler Ziraat Odası Başkanı Mehmet Kendirlioğlu, çiftçinin sorunlarını ele aldığı 9 maddelik raporu Bakan Pakdemirli’ye sunacak.

“BAĞ-KUR PRİMLERİNİN YARISINI DEVLET KARŞILAMALI”

Kendirlioğlu'nun hazırladığı 9 maddelik raporda şu ifadeler yer alıyor:

“Genç nüfusu köylerinde tutmak ve özendirmek bakımından hükümetin genç çiftçiler için geliştirdiği projelerin yanında BAĞ-KUR primlerinin en az yarısının devletçe karşılanması çok etkili olacaktır. Çiftçinin kara gün dostu olan tarım kredi kooperatiflerinin ticari bir banka gibi değil, asli görevine dönmesi çiftçimizin beklentileri arasında yer almaktadır.

“PAMUK DESTEKLEME PRİMLERİ ÖNE ÇEKİLMELİ”

Taşkınlar nedeniyle tarlaları sular altında kalan çiftçimizin acısının giderilmesi, yüzünün biraz gülümsemesi bakımından, 2018 ürünü pamuk destekleme primlerinin öne çekilmesini istiyoruz. Çiftçilerin sulama birliklerine olan borçlarının, taşkınlar nedeniyle mağdur duruma düşmüş olmalarından dolayı ertelenmesi ve taksitlendirilmesi talep ediyoruz. Koruma açısından hayvancılık riskinin hemen hemen hiç olmadığı dağlık bölgelerimizde üreticimizi çiftçi malları koruma ücreti külfetinden kurtarmak için kaldırılmasını istiyoruz.

MENDERES KİRLİLİĞİYLE MÜCADELE

Çevre, toprak, gıda güvenliğimiz açısından her geçen gün önemi artan Büyük Menderes’in temizliği çok önemlidir. Bu nedenle sulama suyumuzu ve dolayısıyla topraklarımızı kirleten odaklarla mücadele edilmesini istiyoruz.

“VERGİ YÜKÜMLÜLÜĞÜ KALDIRILMALI”

Zor şartlarda üretim yaparak milli ekonomiye katkıda bulunan köylü vatandaşımızı yerinde tutmak, teşvik etmek bakımından, caydırıcı unsur olacak olan vergi yükümlülüğünün tamamen kaldırılmasını talep ediyoruz.

“DANE ZEYTİNE PRİM VERİLMELİ”

Dane zeytine prim verilmesini istiyoruz. Hibe şeklinde yapılan prim desteklemelerinden yüzde 2 gelir vergisi kesintisinin kaldırılmasını ve Ziraat Bankası’nın yüzde 2’lik stopajının indirilmesini istiyoruz”